Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
PK

Snad se trefím, když řeknu, že jako společenství máme my Češi velmi silní předsudky, proti čemusi ,,neobvyklému" ikdyž se to postupně snižuje, tím jak máme možnost poznávat jak to funguje v zahraničí.Někdy dokonce i předbíháme venek. Vzpomínám si jak jsem již jako zralý muž vyjel po revoluci ven a byl šokován chováním lidí k sobě atd. No je to dobrej článekR^

2 0
možnosti
BG

Mohl byste nějaký konkrétní zážitek uvést? :-)

0 0
možnosti
MK

"Postav dům. zasaď strom, zploď syna" určitě není stereotyp, spíš zjednodušený návod co dělat, aby po tobě něco zůstalo.

Ačkoli plození je na místě posledním, neochota mít děti se již někde začíná projevovat.

8 0
možnosti
TK

Přesně tak, zoufáme si na nedostatek zubařů, lékařů, zdravotních sester, ale kde by se měli brát, když mladých, kteří by na tato místa měli nastoupit ubývá a starých, kteří lékaře potřebují přibývá.

1 0
možnosti
MP

Tak s řadou věcí se dá jistě souhlasit. Ale u těch dětí bych nesouhlasil. Je samozřejmě už dneska jedno, jestli má holka dítě ve 20, 30 nebo 38 letech, ale nemít ho programově vůbec je rozhodně problém. Ono je sice přirozené chovat se sobecky a užívat si života teď na úkor budoucnosti, v přírodě naprosto normální, zvířata se množí především proto, že jsou k tomu puzena přírodní touhou, ale také jsou schopná se rozmnožovat naprosto bez rozmyslu, klidně i k vlastní záhubě (= rozuměj jsou schopné si užívat života natolik, až se přemnoží tak, že jich polovina pojde hladem). Člověk se liší tím, že má rozum a je schopen předjímat dopady své činnosti. Proto je špatné množit se nekontrolovaně, ale nemnožit se vůbec je také chyba. Kdyby takto uvažoval každý (chci si užívat a dětmi se zaobírat nechci), tak z hlediska celé společnosti je to patologický jev. Člověk má odpovědnost nejen vůči sobě, ale i vůči svým předkům, kteří nejen tvořili majetek a hodnoty, ale také šířili a vylepšovali genetickou informaci, kterou je třeba šířit dále. A každý člověk má chtě nechtě morální povinnost v tomto pokračovat, nebo se o to alespoň snažit. Každý by si měl uvědomit, že je na světě právě a pouze díky tomu, že nikdo z jeho přímých předků takto sobecky neuvažoval a genetickou linii neukončil. Takovýto přístup je znakem vyspělosti a inteligence, to co píše slečna ale spíše odráží mentální nevyspělost, nedospělost a uvažování člověka v pubertě (můj názor...).

8 2
možnosti
JK

Upřímně. Kdo neměl takové období plné nesmyslných paušálních odsudků a vymezování se vůči společnosti a biologickým zákonitostem? Já to měl minimálně do pětadvaceti.

2 0
možnosti
JK

Tentokrát jsem došel až k té Výměně manželek. To je několik odstavců. Jsem borec.

Ale tam jsem opět předčasně skončil, dál se prostě číst nedalo. Tak za deset let byste mohla psát i něco, co se dá přečíst celé.

1 4
možnosti
JK

Díky za mínusy. Soudím, že ti, co mi je dali, také hodnotí Čechy podle pořadů jako je Výměna manželek. :-)

0 0
možnosti

Stereotypy jsou určitou kotvou. Mohou člověka brzdit, ale mohou ho také zabrzdit v pravý okamžik. Jinými slovy, vždy přemýšlejte, co odhodíte.

Co se české závisti týče, já osobně jí moc nepozoruji. Asi žijeme každý v jiné společnosti. Nicméně, co se prohlášení "všechno je dokonalé" týče, to se mi nelíbí. Mnohem více se mí líbí české "je to na ho***". Pokud to skutečně je na ho*** a není to jen stěžování si na poměry. A, ostatně, i to stěžování si, pokud to nepřejde rozumnou hranici, není od věci. Člověku se uleví, když si zabrblá. Pokud to neudělá, může jít místo toho k psychiatrovi.

Mimochodem, někde jsem četl, že Zéland je jedno z míst s nejvyšším počtem sebevražd na světě. Nenapadá Vás proč?

12 1
možnosti
MP

Přesně tak. Dnes je moderní všechny pojmy, na kterých kdy stála společnost, dekomponovat, zpochybňovat a rozvracet ( např. rodina, národ, pohlaví člověka atd.). Ale člověk potřebuje mít v životě i nějaké pevné body, o které se může opírat, jinak se to projeví na jeho psychickém zdraví, protože ve finále se dostane k tomu, že vlastně jeho život jako jedince nemá vůbec žádný smysl. A s tím žít je velice těžké...

5 0
možnosti

No, Lucie, napsané je to dobře. Možná je v tom i jakési propojení s tím "tady;, tedy domovem.

(jen to zpravidla pokazíte nějakým tím vulgarismem. Zbytečně. A není to to, co píšete v úvodu, že to tu máme jinak.

Je to o celkové úrovni - a ty výrazy určitě nepatří do "veřejného prostoru").

1 2
možnosti
Foto

Dobrý den,

děkuji za čtení:) Naprosto chápu, že ty vulgarismy spoustu lidí pohoršují, ale jiným to zase přijde vtipné. Takže je skvělé, že si každý může vybrat, co chce, anebo nechce číst. U mě to vždycky bude přesně tak, jako kdybych se bavila s dobrou kamarádkou, kterou se snažím rozesmát - což je také už od začátku účel článků na tomhle blogu. Čeština je krásný, rozmanitý jazyk, a mě zkrátka baví i tahe její stránka:)

Mějte se krásně,

L.

2 0
možnosti
Foto

Ale jo, s větší částí se dá souhlasit.

1 0
možnosti
Foto

:-)Po přečtení nadpisu jsem vám chtěl závidět..... po přečtení blogu tendence k závisti vyšuměla.

9 1
možnosti
  • Počet článků 76
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1774x
"Bukowski s pipinou"

 

Story ze Zélandu a tak vůbec. Ovce, kopce a kopance — můj život, moje kecy, ber, anebo nech bejt.

POZOR, obsahuje ironii, nadsázku a trapný humor. Kdo nemá nic  z toho rád, nebude mít rád ani mě.