Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Blues stárnoucí uctívačky dortů

Dovolím si na chvíli odbočit, aneb čas na tlustou vsuvku. O tom, jak mi věk a velikost pozadí přerostly přes hlavu.

Až donedávna jsem svoji figuru vůbec neřešila. Proč? No protože jsem nemusela, aha! Mohla jsem spořádat cokoli, co mi přišlo pod ruku, a pořád nosit ty samý kalhoty. (Chtěla jsem tu uvíst, i jak malá to byla velikost, ale musela bych se rozbrečet.) Tu tasemnici jsem si patřičně užívala. Rodiče vždycky říkali: „Lepší šatit než živit.“ Držela jsem u nás rekord v počtu snědenejch knedlíků, nestyděla se snídat třeba dvě hodiny (dokud bylo něco na stole) a palačinky do sebe futrovala, dokud jsem byla schopná chodit. Když se mě někdo ptal, jestli snim celou pizzu sama, klepala jsem si na čelo. (Já jsem asi vážně masochistka, když píšu tenhle článek.)

No a sportu jsem se vyhejbala jako čert kříži. Proč? No jako PROČ NE?! Vždyť to bolí. Tuhle jsem vyrazila na jeden den na kolo, a i když jsem si navlíkla ty vycpaný cyklistický nasrávačky, tak jsem pak nemohla dva dny sedět a v rozkroku mě přivítaly modřiny barevný pestrosti ohňostroje. Co je na tomhle zdravýho, aha?

Krom toho sport mi prostě nikdy nepřinesl nic dobrýho. Už při plavání v první třídě mě málem utopil spolužák. Ospravedlňoval se tím, že mě miluje a chtěl mi jenom dát pusu. Chlorovaná voda mi tekla snad ze všech tělesných otvorů. Spočítala jsem si, že ta láska musí bejt teda pěknej hnus.

Což mě přivádí k další osobě, která tvrdí, že mě miluje – mýmu tátovi. Sportovní zážitky s ním taky stály za to. Třeba sáňkování. No dobře, brali jsme, co se dá, takže jízda na igelitu. Výhoda takovýho igelitu je, že se dokáže pořádně rozjet, nevýhoda pak spočívá v tom, že se nedá prakticky nijak ovládat. Skončilo to tenkrát střetem se sloupem lyžařskýho vleku. Konkrétně nárazem mojí hlavy do toho sloupu. Boule byla veliká jako celá Afrika a je to jedna z těch horších vzpomínek z dětství.

Pak jsem taky hrávala fotbal a jednou mě chlapi během vesnickýho turnaje pustili do brány. Chvíli jsem nedávala pozor, dostala hroznou ránu do hlavy a přísahám, že od tý doby jsem napůl blbá (ne úplně, protože evidentně umim psát). A ano: tím balónem mě sejmul vlastní otec.

Při orientačním běhu na táboře jsem si zlomila palec na pravý ruce (neptejte se, jak je to možný)… tohle spolu s traumatem z fotbalový brány pak způsobilo, že jsem se při školním volejbale odmítala dotknout míče. Vybíjená byla peklo. Po cestě ze sportovního kurzu na gymplu se mi za jízdy z kopce zamotaly do předního kola brzdový kabely, což mě poslalo k zemi hubou napřed. To, že mám dodnes všechny zuby, považuju za menší zázrak. Na snowboardu jsem si několikrát vyrazila dech. Kolečkový brusle mě stály spoustu kůže. Hele a taky mám prostě nohy do X, obě ruce levý a nízkej tlak, takže se pro podobný věci nehodim.

Teď jsem se ale dostala do takovýho toho divnýho věku, kdy mi lidi přestávaj říkat „slečno“, a začínaj mě oslovovat „mladá paní“ (některý maj teda ještě dostatek taktu na to, aby se mě zeptali, jak to je, ale tím, že mě na tu otázku nutěj odpovídat, situaci vlastně moc nepomáhaj). Tohle samo o sobě se mi jako dost nelíbí, ale o dost horší je, že ten divnej věk způsobil i to, že se najednou už nemůžu cpát, jak chci, protože tělo si to evidentně začíná ukládat na stáří nebo co. Je to jedna z těch životních změn, o kterejch mě máma varovala, že mě čekaj. (A o kterejch jsem jí já tvrdila, že mě minou.) To, že měla zas pravdu, je bolestný zjištění. No jo, každá sranda holt jednou končí.

Ke všemu to vypadá, že jakmile se člověk (ok – ženská) ocitne mimo rodnou hroudu, posedne ho (OK – ji) nutkavá potřeba cpát se sladkostma. Vyměnit pepřák v kabelce za čokoládu poslední záchrany. Uctívat dort. Naprostá většina holek, co jsem na Zélandu potkala, si stěžovala na to samý. Na cestách se jejich hladina cukru v krvi vymkla kontrole a po nějakej době začaly přibírat. Jednou jsme takhle řešily jak to, že chlapi takový problémy nemaj. Tahle debata probíhala k půlnoci na hostelovým gauči, já a pět Číňanek, před náma hrníčky s horkou čokoládou a ostružinovej cheesecake. Koukám na tu noční svačinku a říkám si ty vole… o čem se to, do prdele, bavíme? Jak často se člověku poštěstí vidět v podobný situaci bandu chlápků?

Třeba taková Bee neustále oplakávala ztrátu svojí brady. Ještě před rokem tam byla. Ostrá a špičatá. No… kdeže ty loňský sněhy jsou. Brada splynula s oplácanou kulatou tvářičkou. Zabil ji dort.

Bee mi věčně cpala pod nos svoje starý fotky – toho času s bradou – a plačtivě protahovala:

 „Co mám dělat? Co jen si počnu?!“

„Musíš se přestat cpát sladkým,“ odpovídala jsem věcně.

„Já vííííím…“ kňourala.

A za chvíli nanovo, fotky pod nos a: „Co mám dělat? Co jen si počnu?!“ A už otevírala novou tabulku čokolády. No, komu není rady, tomu není pomoci. Což je asi ta vůbec nejpokrytečtější věc, kterou jsem v životě prohlásila, protože ve chvíli, kdy píšu tyhle slova, do sebe bagruju meruňkovej máslovej koláč.

 

Můj look těhotné ženy začal nabírat obrysy zhruba před dvěma lety ve Skotsku. Na rozdíl od Bee mě však nepostihla žádná ztráta, ale naopak děsivej nárůst. Jako mohla bych tvrdit, že na vině jsou skotský toffee karamely, shortbread, fudge, všudypřítomný levný muffiny, fakt, že se tu v rychlým občerstvení prodává smažená tyčinka Mars (jak praví  skotský přísloví: Dejte si jednu každý den a zemřete mladí a šťastní) nebo to, že jsem žila v městečku s čokoládovnou. ČOKOLÁDOVNOU. Jenže ta čokoládovna není ten, kdo má teď pneumatiku, že ne? A ty ruce, kterýma jsem se tam ládovala, byly taky moje. Takže zbývá jen sklopit hlavu a přijmout vlastní hanbu. (A pak tu hlavu zas rychle se škubnutím zvednout, protože pohled na to panděro se nedá vydržet.) Mám z tej doby až děsivě moc fotek jako je tahle:

 

Nebo tahle:

Začít chodit s Australanem, co mi tohle upekl, byl samozřejmě geniální tah naprosto korespondující s mým intelektem. Cestu do pekel pak značně urychlilo, když začal pracovat v tý čokoládovně. Jediný, co může bejt horší než tam chodit, je mít někoho, kdo vám odtamtud denně něco nosí. Věci jako čokoládový lízátko s lentilkama o velikosti lidské paže. K svátku mi třeba vyrobil obrovskou krabici čokoládovejch bonbónů, čokoládovej dort a horu čokoládovejch palačinek... Doražte mě, ať se netrápim.

No takže ze Skotska jsem si už vezla pěknej outěžek. Pár měsíců ve Španělsku bylo zákeřnejch v tom, že jsem pracovala v hotelový kuchyni, kde jsem téměř denně pekla pro hosty domácí dezerty, ale ten hotel byl zas na nechutným kopci, kterej jsem permanentně vyšlapávala, takže se to tak nějak vynulovalo. No a pro představu o tom, jak se to dál vyvíjí na Zélandu, vizte zde:

Až mě to děsí, jak šťastně na podobnejch fotkách vypadám. Šířka mýho úsměvu je přímo úměrná síle použitý k vykulení očí při následným postavení na váhu. Refrénem jedný svý písně to přesně vystihla bigbeatová kapela Píča: „Někdy smutný, někdy veselý, někdy chutný, někdy kyselý – holky s velkou prdelí.“ (chytlavý song zde: https://www.youtube.com/watch?v=0tTplE2JNpES) No jo, chutný a veselý při konfrontaci s dortem, smutný a kyselý po konfrontaci s váhou.

S Janice jsme samozřejmě žádnou neměly (neměly jsme skříň ani stůl, mít váhu by bylo dost divný) , takže jsem dlouho žila v nevědomosti. Tak jako tušíte to, že jo, ale dokud ty čísla člověk nevidí černý na bílým, namlouvá si, že to ještě určitě není tak hrozný. Nedávno – těsně předtím, než jsem skončila u Air NZ – jsem se odhodlala vlízt na váhu pro zavazadla, kterou maj chlapi u pásu. Dobře jsem se rozhlídla, abych se ujistila, že kolem zrovna nikdo není (jak říkám, tušila jsem, že to nebude žádná hitparáda), sundala si boty (jako by mě to snad mohlo spasit) a udělala ten osudnej krok. A pak okamžitě odskočila, jako by snad ta váha byla žhavá. V rámci zachování příčetnosti jsem tý cifře odmítla uvěřit a šla se vyptat chlapů, jestli ta váha neváží blbě. Třeba na lidi nefunguje...? Jejich odpověď byla vcelku prostá a smrtící: letištní váha není zrovna něco, co by si mohlo dovolit vážit špatně. Neboli: je to oficiální – jsi tlustá.

A může za to toto:

 

toto:

 

toto:

 

a nepochybně toto:

 

Od tý doby, co jsem na letištní váze nahlídla pravdě zpříma do očí, jsem se cejtila – teď použiju oblíbený přirovnání Kilgora Trouta, geniálního autora vědeckofantastických povídek, jehož dílo otiskovali pouze v pornočasopisech – jako něco, co přivlekla domů kočka. A tak jsem se za svým tlustým obdobím rozhodla udělat tlustou čáru. Info v dalším článku.

 

 

Poznámka pod čarou: Kilgora Trouta cituji z knihy Časotřesení mého oblíbeného spisovatele Kurta Vonneguta, kterou výborně přeložil Jiří Popel  – frontman kapely Píča:)

Autor: Lucie Menclíková | pondělí 10.8.2015 19:07 | karma článku: 24,78 | přečteno: 1311x
  • Další články autora

Lucie Menclíková

Co bylo v dopise

Přeloženo do češtiny, samotnou mě pobavilo, jak jsem to vzala systematicky haha. Přísahám, že anglicky to nezní tak trapně, ale tak co se dá dělat.

15.10.2017 v 11:20 | Karma: 23,26 | Přečteno: 1083x | Diskuse| Poezie a próza

Lucie Menclíková

Jak se mě ten nahoře snažil uplatit

Druhej den ráno naštěstí vůbec nevim, kde mi hlava stojí, zaspala jsem, a tak chvíli zmateně pobíhám po baráku, bleskurychle na sebe házim oblečení a sedám na kolo. Čeká mě pracovní pohovor.

25.9.2017 v 7:30 | Karma: 19,66 | Přečteno: 890x | Diskuse| Poezie a próza

Lucie Menclíková

Pořádná rána pod pás

Ty největší podpásovky přicházejí přesně ve chvíli, kdy to nejmíň čekáte. Překvapení mám ráda, ale ne ty nemilý. To je to nejhorší, co může bejt.

23.9.2017 v 10:12 | Karma: 22,12 | Přečteno: 1025x | Diskuse| Poezie a próza

Lucie Menclíková

Život bez stereotypů aneb Článek, na kterej není nikdo zvědavej

Život na Zélandu je život bez stereotypů. Funguje tu pohromadě takový množství kultur, že není šance nějaký zakořenit. Nelze najít jeden metr, podle kterýho by se dalo měřit. A je to super.

21.9.2017 v 7:30 | Karma: 36,28 | Přečteno: 5627x | Diskuse| Společnost

Lucie Menclíková

Vampire pipina

Nakonec zafungovalo starý dobrý vydírání. Nevařila jsem ani neuklízela, po baráku se pohybovala zásadně polonahá a při pokusu o jakejkoli kontakt na Jasona ukazovala vztyčenej prostředníček.

26.8.2017 v 16:20 | Karma: 25,64 | Přečteno: 2981x | Diskuse| Poezie a próza

Lucie Menclíková

Spor o prdy

Máme tu první zásadní problém, kterej se stal zdrojem uštěkanejch hádek, ublíženejch vydíracích manévrů a demonstrativního třískání dveřma. A jak se dalo při Jasonově svéráznosti očekávat, je to samozřejmě něco naprosto bizarního.

24.8.2017 v 12:57 | Karma: 35,63 | Přečteno: 5691x | Diskuse| Cestování

Lucie Menclíková

To je dost, táto, žes mě konečně taky někam vyvez

Jak Jason slíbil, tak se taky stalo. Dvoudenní výlet - jupííí! Jedeme až úplně na jih do Bluffu - nejjižnější město na Jižním ostrově, proslulý vynikajícíma ústřicema (FUJ, těch já se teda určitě zdržím).

21.8.2017 v 14:33 | Karma: 25,04 | Přečteno: 2072x | Diskuse| Cestování

Lucie Menclíková

Myles a Lisa se rozešli

WTF?! No jo. Je to neuvěřitelný, jak ty páry, co vypadaj, že jsou naprosto dokonalý a šťastný, vám vždycky nakonec vyrazej dech tím, že se rozejdou, a dvojice, u kterejch to evidentně skřípe, to (více či méně) vesele koulej dál.

18.4.2017 v 22:38 | Karma: 23,42 | Přečteno: 1118x | Diskuse| Cestování

Lucie Menclíková

Jasonovo nové já aneb Kde spal táta??

Co jsem se vrátila z vejletu, je Jason jako vyměněnej. Dalo by se říct, že je až MILEJ. Asi mu hráblo.

30.10.2016 v 16:28 | Karma: 25,11 | Přečteno: 1045x | Diskuse| Cestování

Lucie Menclíková

Christchurch a co z něho zbylo

Christchurch je město mnoha tváří, který ve mně zanechalo fakt rozporuplný pocity. Žádná z těch tváří není krásná, jsou spíš ztrhaný a zapatlaný make-upem, nicméně se jim nedá upřít zvláštní kouzlo.

29.6.2016 v 18:40 | Karma: 22,49 | Přečteno: 1186x | Diskuse| Cestování

Lucie Menclíková

Západní pobřeží Irish style, foto story part 3

Greymouth je prašná díra jak z Divokýho západu, hospody se nápadně podobaj tamějším saloonům. Divim se, že tady nepoletujou takový ty chuchvalce slámy.

10.1.2016 v 17:45 | Karma: 20,58 | Přečteno: 787x | Diskuse| Cestování

Lucie Menclíková

Západní pobřeží Irish style, foto story part 2

Druhej den nás čekal vejšlap na ledovec Franz Josef: do krpálu deštným pralesem a po kluzkejch šutrech, ale vyfasovali jsme spešl ohozy i boty, a taky sexy průvodce.

9.1.2016 v 20:34 | Karma: 19,09 | Přečteno: 620x | Diskuse| Cestování

Lucie Menclíková

Západní pobřeží Irish style, foto story part 1

To mi takhle ráno volá Myles, že za nima s Lisou přijeli dva irský krajani a chystaj se na čtyřdenní road trip po zélandským West Coast. A maj jedno volný místo v autě.

30.12.2015 v 7:00 | Karma: 22,45 | Přečteno: 741x | Diskuse| Cestování

Lucie Menclíková

Chlapci a chlapi

A tak jsem začala Jasona poznávat z úplně jiný stránky. Ukázalo se, že není jen přerostlý děcko, co se většinu času chová jako dement a nikdy nemluví vážně, ale taky chlap, kterýmu chybí táta a život s nim párkrát pěkně vyjebal.

29.12.2015 v 17:35 | Karma: 20,77 | Přečteno: 1217x | Diskuse| Cestování

Lucie Menclíková

Lásky jedné tmavovlásky V.:)

Když se ráno vzbudim, moje první myšlenka zní: no do prdele. Do prdele, do prdele, do prdele. A to ani ne tak proto, že sotva stíhám do práce.

27.12.2015 v 21:16 | Karma: 23,09 | Přečteno: 1653x | Diskuse| Cestování

Lucie Menclíková

Lásky jedné tmavovlásky V.?

Zuzana se sekla – netrvalo to dva tejdny, ale devět dní. No kdo by to řek? Já teda ne. Seběhlo se to následovně:

6.11.2015 v 9:27 | Karma: 22,79 | Přečteno: 1779x | Diskuse| Cestování

Lucie Menclíková

Fat bitch a trapná masáž

Čas vrátit se zpátky do současnosti – do domku na kopci, kterej sdílím s potrhlým policistou a pravděpodobně taky myší a vačicí.

31.10.2015 v 21:04 | Karma: 22,33 | Přečteno: 1146x | Diskuse| Cestování

Lucie Menclíková

Run, Forest, Run! aneb Hornice na útěku

V hostelu jsme naštěstí moc dlouho nezůstaly, po tejdnu následovalo stěhování k letišti a čupr Devonovi, se kterým jsem získala novou běžeckou trasu.

28.10.2015 v 20:55 | Karma: 20,06 | Přečteno: 847x | Diskuse| Cestování

Lucie Menclíková

Uctívačka dortů nehází flintu do žita

Jak už jsem předeslala v minulým článku, potom, co mi pohled na váhu přivodil menší infarkt, jsem se rozhodla začít se sebou něco dělat. Ne že by mě tohle rozhodnutí nějak znenadání osvítilo, v minulosti proběhlo už několikrát.

26.10.2015 v 19:37 | Karma: 26,00 | Přečteno: 1068x | Diskuse| Cestování

Lucie Menclíková

Lásky jedné tmavovlásky IV. - Jak mě rybář zpráskal prutem

Přemejšlela jsem, že tuhle epizodu snad vynechám, páč je to už vážně trapný... Ale tak jednou jsem se rozhodla jít s kůží na trh, tak bych ji tam měla vynýst celou, no ne? Ou jé, směle do toho.

4.8.2015 v 9:27 | Karma: 22,59 | Přečteno: 1567x | Diskuse| Cestování
  • Počet článků 76
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1774x
"Bukowski s pipinou"

 

Story ze Zélandu a tak vůbec. Ovce, kopce a kopance — můj život, moje kecy, ber, anebo nech bejt.

POZOR, obsahuje ironii, nadsázku a trapný humor. Kdo nemá nic  z toho rád, nebude mít rád ani mě.